Cu ocazia lansarii noului produs Sonya Aloe Mineral Make-up, ma bucur sa pot oferi raspunsuri la intrebarile referitoare la machiajul mineral, pe care multe personae mi le-au adresat in ultima perioada. Cu siguranta veti avea succese remarcabile cu noul produs, daca veti retine corect cateva notiuni!
Ce este Sonya Aloe Mineral Make-up?
Sonya Aloe Mineral Make-up este o creatie moderna ce apartine clasei produselor cu care se poate realiza baza de machiaj. Se prezinta ca o pudra, dar indeplineste concomitent rol de corector-anticearcan, fond de ten, pudra de fixare, pudra bronzanta sau fard de obraz, datorita formulei sale polivalente „3 in 1”. Forma standard a produselor de machiaj mineral este pudra fina, cu textura matasoasa, usoara si integrare rapida in piele, senzatie placuta de prospetime si confort.
Ce este, de fapt, machiajul mineral?
Machiajul mineral isi are originea in timpuri stravechi; exista dovezi ce arata ca, inca din preistorie, ambele sexe s-au folosit de „culori de pamant” pentru a-si picta trupurile, utilizand ca baza de machiaj pudre mai mult sau mai putin fine, obtinute din minerale maruntite, pisate; in anii 1960-1970 aceste materii prime au revenit in atentie ca reactie la folosirea in industria cosmetica a unor ingrediente daunatoare sanatatii si de atunci au devenit o prezenta relativ stabila pe piata de profil.
Daca optiunea dumneavoastra se indreapta catre machiaj mineral, trebuie sa stiti ca multe companii comercializeaza produse ce contin (partial) ingrediente minerale; trebuie sa va asigurati ca produsul prezentat ca „mineral make-up product” are sau nu dreptul la aceasta titulatura, mai exact daca pe lista sa de ingrediente sunt enumerate doar substante minerale obtinute din natura! Atentie, un produs mineral contine in jur de 10 ingrediente!
Retineti, deci, ca machiajul mineral se realizeaza cu produse ce contin doar ingrediente minerale, fara parfum, conservanti sau aditivi chimici, mai exact minerale sterilizate si pulverizate in pudre foarte fine, micronizate, amestecate cu o mare varietate de pigmenti naturali anorganici (substante din regnul mineral); acestea nu intretin dezvoltarea bacteriilor si microbilor la nivelul tenului, produsului sau ustensilelor. Dintre ingredientele pe care trebuie sa le contina un produs de calitate enumeram: oxidul de fier, oxidul de zinc, dioxizii de titan si mica (respectiv dioxid de siliciu).
Machiajul mineral standard se gaseste sub forma de pudra, motiv pentru care nu necesita stabilizatori si/sau emulgatori. Contine ingrediente cu proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si de calmare (oxid de zinc, dioxid de titan), capabile sa estompeze ridurile (silica, dioxid de titan, mica transparenta) si sa protejeze pielea de ultraviolete (dioxid de titan, amidon de porumb). Machiajul mineral nu foloseste coloranti pentru pigmentarea pudrelor, ci oxizi de fier; pentru obtinerea unor tonuri vibrante se folosesc carminul sau lapis lazuli.
Produsele din categoria baza de machiaj contin factor de protectie natural (majoritatea poseda SPF 15) si reflecta lumina, oferind concomitent luminozitate chipului.
Exista diferente intre machiajul mineral si machiajul cu minerale?
Da, exista. Produsele minerale de machiaj nu contin substante sintetice (contin doar minerale pure), iar produsele de machiaj cu minerale contin ingrediente minerale si anumiti filleri, conservanti, substante de legatura si omogenizare sau alte ingrediente tratate chimic.
Care sunt avantajele acestei clase de produse?
– aceste produse contin foarte putine substante procesate chimic, fiind tolerate mai bine de persoanele cu piele sensibila, alergica, cu piele/ten uscat, sensibil, iritabil sau fragilizat etc.; produsele sunt noncomedogenice, nonacneice si hipoalergenice, nu blocheaza porii; pot fi aplicate dupa microdermabraziune, peeling chimic, laser sau gomaj, adica in toate situatiile in care pielea este iritata, traumatizata, inflamata, descuamata sau prezinta prurit, rozacee, predispozitie la acnee;
– machiajul mineral este certificat si aprobat de medici, esteticieni, dermatologi, fiind recomandat postoperator in urma tratamentelor cosmetice faciale sau la pacientii care au fost tratati pentru cancer cutanat;
– puterea de acoperire si aspectul final sunt lejere, tenul/pielea transpar prin straturile de produse, iar machiajul nu este perceput ca o masca;
– estompeaza ridurile fine din zona periorbitala si periorala datorita capacitatii de a reflecta lumina;
– unele pudre minerale contribuie la ameliorarea aspectului tenului (titan, aur, zinc, magneziu, aluminiu) si confera o aura „stralucitoare”, aspect radios;
– confera protectie solara (oxidul de zinc, oxidul de titan, oxidul de aluminiu) impotriva radiatiilor UVA-UVB;
– machiajul mineral se mentine convenabil de-a lungul orelor (afirmatia „poti dormi cu el” nu trebuie inteleasa in sensul – denaturat – in care este interpretata de unele persoane, care sustin ca „face atat de bine tenului in timpul noptii”, incat nu ar trebui inlaturat prin demachiere-tonifiere la finele zilei…);
– machiajul mineral este ecologic, ingredientele sale sunt prietenoase cu mediul din care provin;
– produsele cosmetice minerale sunt rezistente la caldura si in mediile cu umiditate ridicata;
– o singura pudra minerala poate fi utilizata atat ca fond de ten, corector, pudra de fixare, cat si ca fard de pleoape, fard de obraz, pudra bronzanta etc., folosind pensulele adecvate si diverse trucuri.
Cand alegem un machiaj mineral si cand unul conventional, clasic?
Multe dintre noi necesita un machiaj elaborate pentru a dobandi un aspect impecabil al tenului, iar rutina aplicarii machiajului conventional include pregatirea tenului, realizarea bazei de machiaj, iluminare, umbrire, machiajul fetei, corectarea formei sprancenelor, machiajul ochilor, al buzelor…
Machiajul mineral:
– ne demonstreaza ca mineralele pure reprezinta solutia pentru a castiga timp si a diminua efectele imbatranirii cutanate.
– isi datoreaza partial efectul interactiunii sale cu lumina, pe care o reflecta, refracta si difuzeaza datorita dioxidului de titan prezent in formula. Astfel, se creeaza un efect focus, un joc de lumini si umbre ce confera un look sanatos, tineresc.
– ofera posibilitatea de a mixa categorii de produse ce au la baza aceleasi ingrediente, oferind o aplicare uniforma, rapida, perfecta, omogena, fara riscul unui aspect prea incarcat.
– poate fi aplicat uimitor de simplu pe toate tipurile de suprafete cu proeminente sau adancituri, fara a irita si fara a se aglutina in pliuri. Secretul? Prezentarea sub forma de pudra ultrafina si aplicarea cu miscari circulare, ample, delicate, pentru uniformizare.
Experienta personala ma indeamna sa afirm ca mineral make-up reprezinta o alternativa pentru realizarea rapida, usoara a unui machiaj natural desavarsit cu tenta usor bronzata la o persoana cu piele relativ normala si ten fara imperfectiuni majore.
De asemenea, stiind ca formularea produselor din Sonya Colour Collection s-a realizat pe baza unor ingrediente naturale extrem de importante pentru vitalitatea pielii, pledez pentru superioritatea formulelor dovedita de performantele probate de trecerea timpului care au alaturat ingrediente precum Aloe vera, fitelene (extracte marine), antioxidanti, extract de musetel, ulei de avocado… substantelor identice cu cele prezente in produsele pentru machiaj mineral: dioxid de titan, oxizi de fier, oxid de aluminiu.
Care sunt atu-urile noului produs Sonya Aloe Mineral Makeup?
– Textura diafana, ce aluneca foarte usor, netezeste chipul, diminueaza aspectul porilor si confera tenului confort si o luminoasa stralucire…
– Formula polivalenta „3 in 1”, cu omogenizare facila, mentinere impecabila si finisare transparent- naturala, moderna…
– Ingrediente valoroase si tehnologie de varf (micronizare), ce furnizeaza cele mai mici si mai fine particule posibil de intalnit (fara a provoca ingrijorari legate de nanotehnologii), care isi mentin stabilitatea cromatica si aspectul uniform pe toata durata zilei: oxid de zinc, dioxid de titan, oxiclorura de bismut, extract din ulei de Aloe vera, vitamina E…
Dr. Zenovia Mateescu
Consultant Forever beauty,
skin-care & make-up
(revista Forever nr. 129, ianuarie 2010)