„Ce inseamna sa fii invingator? Sa mergi pana la capat. Sa sacrifici totul, sa-ti placa ceea ce faci si sa crezi in tine. Vointa, motivatie, tarie si nu se poate sa nu invingi!”
Sportul romanesc ne-a adus an de an bucuria de a ne reconsidera locul, ca natiune, in momentele celei mai dure dictaturi. Eroii nostri au fost acesti oameni de exceptie, aceste veritabile modele, sportivii. Drumul lor spre glorie este o lectie vie pentru tinerii care aleg sa faca performanta nu doar in sport, ci in orice domeniu.
Desemnata de Federatia internationala de Canotaj „canotoarea secolului”, Elisabeta Lipa a fost decorata in anul 2001 de Asociatia Europeana a Comitetelor Olimpice Nationale pentru modul cum a sprijinit Miscarea Olimpica.
Elisabeta este casatorita de aproape 25 de ani si are un fiu, Dragos, de 10 ani. Este o femeie activa, ofiter superior in Ministerul de Interne cu gradul de chestor si director adjunct al Departamentului de Comunicare al Ministerului Administratiei si Internelor. Este licentiata a Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport si in prezent doctorand. O perioada a fost antrenor de canotaj la Clubul Sportiv Dinamo si antrenor secund al lotului olimpic masculin din 2001.
Palmaresul Elisabetei Lipa va fi greu de egalat: in perioada 1980 – 2000 a cucerit nouasprezece medalii la Campionatele Mondiale de Juniori si Seniori, din care 5 titluri mondiale. A participat la sase editii ale Jocurilor Olimpice si a cucerit 8 medalii, din care 5 olimpice.
Cum a reusit Elisabeta ca in douazeci de ani de canotaj sa bata toate recordurile? Cum a invins din nou si si-a inceput o noua cariera de doi ani incoace? Care este secretul victoriilor sale?
Marea canotoare s-a aflat printre noi in Sala Sporturilor din Cluj, la Success Day-ul aniversar din 27 ianuarie. Pentru o clipa a fost in barca Forever Living si „a tras” impreuna cu noi spre finish-ul mult visat de toti: succesul. Iata ce ne-a marturisit despre viata, cariera si visele ei.
Cand ai inceput acest sport, te-ai gandit vreodata ca vei deveni nr. 1 in canotajul mondial?
Normal! Cand am ajuns sa fac canotaj aveam deja modele, am fost in lot cu Sanda Toma si Valeria Racila, singurele simpliste care au castigat un titlu olimpic. Eu am fost cea de-a treia din aceasta galerie. Cu timpul, mi-am dat seama ca am si eu stofa de invingatoare si am inceput sa-mi urmez visul – prima treapta a podiumului! Mi-a placut intotdeauna sa castig. Ce sportiv nu viseaza la medalia de aur?!
Ce inseamna sa fii campion in sport, dar si in viata?
Nu poti restrange emotia unei impliniri in cateva vorbe. Dar stiu ca a fi campion in orice domeniu inseamna munca, solidaritate, spirit de echipa. De cate ori revad Lacul Snagov, ma intreb cata ambitie, durere, bucurie, speranta a adunat in apele sale. Chiar si lacul a fost cu noi in echipa. Daca rememorez Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, care au reprezentat un record pentru mine, pentru echipajul barcii de 8+1, dar si pentru Romania, un nou record absolut, clasarea pe primul loc in ierarhia mondiala. Uite, mi-au dat lacrimile, retraiesc bucuria, dar si durerea fiecarui pas pana la victorie.
Ce ascunde un record?
Sute de ore de munca, mii de kilometri pe ape, tragand la rame, pe ploaie, vant sau in zile toride. Toate acestea ordoneaza existenta unor oameni in ritmurile parametrilor impusi de antrenamente dure, deseori nemiloase.
Pentru canotoarele de la Snagov, este important sa participi la competitii si imperios necesar sa invingi.
Ce inseamna Jocurile Olimpice pentru un sportiv?
Competitia cea mai importanta. Un titlu olimpic castigat inseamna un pas imens in cariera de campion, dar si garantia unor schimbari importante. Nu e vorba doar de bani, ci si de un nou statut social. O data ce ai atins succesul, atentia celor din jur se indreapta catre tine si devii o persoana publica. Stralucirea succesului iti transforma lumea, dar este important sa fii constient ca niciun foc nu arde continuu daca nu este intretinut. Succesul se obtine prin daruire si munca sustinuta si se mentine la fel de greu. Bucuria victoriei este un sentiment minunat, pe care sunt convinsa ca l-ati trait si voi, dar si mai mare este bucuria de a te mentine pe cea mai inalta treapta a podiumului, de a dovedi ca succesul nu este doar un tel de care ai si uitat, odata ce l-ai atins, ci mai degraba un proces de-a lungul caruia te transformi ca om, devii mai constient de resursele si limitele tale, mai puternic.
Performanta are limita de varsta?
Fara indoiala, performanta nu are varsta! Eu am devenit pentru a 5-a oara campioana olimpica la 40 de ani, o varsta destul de inaintata pentru sportul de performanta. Si sunt convinsa ca este la fel si in afacerea Forever. Dumneavoastra sunteti o echipa si, daca „trageti” in aceeasi cadenta, veti reusi sa fiti mereu invingatori!
Care crezi ca sunt calitatile esentiale pentru a avea succes in cariera?
Acum stiu ca cel mai mult conteaza puterea de a fi tu insuti, armonizarea cu partenerul de echipa, credinta ca poti invinge si, mai ales, dorinta de a fi invingator. Un echipaj de 8+1, in concurs, degaja o energie fantastica – sunt saisprezece brate care trag si noua inimi care bat ca una. E acelasi lucru si la dumneavoastra, cei care formati echipa Forever – va corelati forta, energia, mintea, armonizati miscarea cu perseverenta si efortul si astfel sunteti puternici si aveti succes. Pe langa ambitie, perseverenta, seriozitate, disciplina trebuie sa fii constient ca nu se poate face nimic de unul singur pe lumea asta.
Cum ai reusit sa treci peste insuccese?
Dupa fiecare insucces mi-a trecut prin minte sa renunt, dar dupa ce m-am linistit am considerat ca si insuccesul este o experienta si am inceput noul an de pregatire ca si cum as fi debutat in sport, cu aceeasi mentalitate de invingator. Recunosc, am cunoscut si esecul, cealalta fata a medaliei – un titlu olimpic pierdut: inseamna inca patru ani de sacrificiu si sperante, dincolo de problemele pe care le aduc varsta si sanatatea. Dar te ridici si continui. Perseverezi, altfel nu reusesti! Experienta mi-a demonstrat ca suntem tentati sa invatam mai degraba din esecuri, decat din succese, pentru ca esecurile ne arata care ne sunt punctele slabe si ne motiveaza sa ne autodepasim. Un esec nu inseamna un pas inapoi, ci mai degraba luarea unui nou angajament fata de noi insine: „De data asta am gresit, dar cu siguranta data viitoare voi fi mai bun, pentru ca stiu ce trebuie sa schimb, sa perfectionez”. Asta inseamna performanta: sa mori si sa renasti in victorie daca vrei gloria, succesul!
Ce inseamna pentru un sportiv medalia de aur la Jocurile Olimpice?
Ce inseamna o medalie de aur la Jocurile Olimpice? Totul! E sublim s-o castigi, dar e si multa durere si transpiratie pentru asta. Canotoarele sunt mari luptatoare, mari invingatoare, asa cum stiu ca sunteti si voi, pentru ca am vazut toate diplomele importante obtinute de Forever Romania, si le place sa se autodepaseasca. De cele mai multe ori, le este greu sa exprime prin viu grai trairi pe care deseori, in disperarea competitiei, sunt obligate sa si le stapaneasca. Dupa victoria in proba de 8+1, de la Atena, am dat frau liber emotiilor, am plans si am ras. Eram fericite! Este un sentiment aproape imposibil de descris in cuvinte: bucuria victoriei, alaturi de onoarea de a face imnul tarii tale sa rasune, de pe cea mai inalta treapta a podiumului, in fata a mii de oameni. Si m-am bucurat sa aflu ca faima Romaniei este dusa in lume nu doar de sportivi, ci si de voi, cei care formati extraordinara echipa Forever, si va felicit din suflet!
Cum ai facut fata schimbarilor de cariera?
Dupa clipa sublima de glorie am luat-o de la capat! A trebuit sa incep o alta cariera. Sunt prima femeie chestor din Ministerul Administratiei si Internelor, coordonez un domeniu nou, sunt director adjunct al Departamentului de Comunicare, dar tot in echipa si respectand principiul – daca nu perseverezi, nu reusesti, am inceput sa fac performanta si aici. Mi-a placut intotdeauna sa cunosc oameni noi, sa invat lucruri noi si, ca orice inceput, cariera in comunicare e o provocare. Da, am facut schimbarea. Era necesara. Din glorie, de pe varf, m-am trezit ca o iau de la zero. Acum sunt multumita. Reconversia e o problema de mentalitate, iar schimbarea te intinereste. In ceea ce ma priveste, am castigat un pariu cu mine insami. O puteti face si voi, mai ales ca Forever va ofera varianta respectului pentru om.
Aveti de partea voastra dorinta de a invinge, puterea de a va autodepasi, o companie al carei statut de lider mondial de peste treizeci de ani reprezinta inca un vot de incredere si o echipa minunata ca o familie. Impreuna, prin ceea ce facem, voi si cu mine, suntem o familie de campioni care ducem numele tarii noastre pe buzele oamenilor din intreaga lume. Si in Forever, ca si in sportul de mare performanta, este nevoie de un angajament total, e nevoie de daruire, concentrare, cautare si afirmare de sine, dorinta neobosita de a fi mereu mai bun.
Cum reusesti sa-ti pastrezi forma fizica?
Cand m-am retras din canotaj eram epuizata si mi-am spus ca nu vreau sa mai fac niciun fel de sport. Foarte curand am inteles ca nu pot trai fara sport si am inceput sa-mi fac un program de intretinere. De 3-4 ori pe saptamana alerg, fac fitness, inot si sauna. De asemenea iau vitamine, calciu, magneziu. De curand am descoperit Forever Calcium si celelalte suplimente si bauturi nutritive Forever si le consum cu mare placere, le-am introdus in dieta mea zilnica.
Ce mai viseaza o mare campioana in viata si in cariera?
Toti avem vise si e bine sa nu ne oprim niciodata sa visam! Am o multime de proiecte si, cu sanatate, alaturi de familie si cu un strop de noroc, sper sa reusesc sa le implinesc!
Realizat de Ivana Iancu
(revista Forever nr. 94, februarie 2007)
Produs Forever menționat în articol: