De fiecare data „Success Day” depaseste ideea de sarbatoare a succesului. Acest eveniment devine un spatiu de comunicare, un mod direct de impartasire a reusitelor si a esecurilor, un dialog viu cu arta si sportul. „Secretul succesului” in aceste domenii inseamna, pe langa efort, inteligenta, tenacitate si consecventa, un ideal care se metamorfozeaza in realitate. Nasterea unui vis de victorie seamana cu magia nasterii unui diamant din carbon pur, aluatul din care s-au ivit si stelele. Dar, pentru ca o piatra sa fie considerata pretioasa, trebuie sa indeplineasca trei conditii: frumusete, raritate si durabilitate. Tot asa fiecare dintre noi, desi e nascut sa fie invingator, trebuie sa dea tot ceea ce are mai bun pentru a reusi, in orice domeniu doreste: viata, cariera, familie.
Pe 24 martie 2007, in spatiul generos al Salii Palatului, s-a aflat printre noi Marius Urzica, singurul campion olimpic din gimnastica masculina romaneasca, intr-o demonstratie de virtuozitate si arta impreuna cu colegii sai din „Golden team”, un produs al gimnasticii de inalta performanta din Romania. Costel Ciubotariu, Bogdan Orzata, Dan Tazlauanu si, bineinteles, „Maestrul” gimnasticii masculine romanesti, Marius Urzica, isi folosesc talentul pentru a crea spectacole unice care imbina muzica si miscarea. Sunt frumosi, entuziasti, creativi si fac din sport un show care, prin dinamica si expresivitate, devine o arta ce uimeste privirea si cheama emotiile.
De ce ati trecut de la sportul de performanta la show?
Bogdan Orzata: Gimnastica de performanta necesita un ritm de viata extrem de alert, deoarece este foarte scurta si foarte intensa, ca existenta unui fluture. Patrunderea gimnastilor in lumea showbiz-ului este un fapt firesc, deoarece noi ne continuam activitatea si ca sportivi si, in acelasi timp, incercam ceva nou, alt stil de munca, alt mediu. Este aceeasi situatie si in cazul celor care aleg marketingul in retea, specific activitatii in Forever. Inseamna o noua oportunitate si totodata un nou gen de afacere pe care trebuie sa-l inteleaga si sa-l adopte.
Care este lucrul cel mai important pe care l-ai invatat din sport?
Bogdan Orzata: Interiorizarea fairplay-ului. Este in primul rand o atitudine de demnitate, seninatate si stapanire de sine atunci cand esti invins, de modestie si lipsa de ostentatie in momentul victoriei. La acestea se adauga respectarea regulilor, a deciziilor arbitrilor, aplicarea regulilor nescrise ale loialitatii si corectitudinii. Termenul „fairplay” isi poate gasi un echivalent in „sportivitate”. Atitudinea aceasta are drept punct de pornire respectul fata de adversar, considerat partener si camarad de joc, si devine in acelasi timp respect fata de sine insusi prin aprecierea obiectiva a propriei valori, adauga coechipierul lui Bogdan, Costel Ciubotariu.
Gimanstica este un sport individual, dar voi sunteti o echipa. Cum reusiti sa straluciti impreuna?
Dan Tazlauanu: Antrenamentele in gimnastica de performanta, cat si cele cu scop de formare si perfectionare a unui spectacol bazat pe acest sport, se desfasoara intr-o echipa in care, inevitabil, vor aparea legaturi stranse de colegialitate. In timpul exercitiului de la orice proba din gimnastica, sportivul este singur cu aparatul, pe cand intr-un spectacol aparatul de lucru il constituie de multe ori chiar colegul de echipa, ca in cazul exercitiului numit „hand-to-hand”. „Hand to hand” este caracterizat printr-o succesiune de elemente executate de perechi sau grup de 3-4 ce formeaza piramide si pozitii foarte spectaculoase, intr-o uniune perfecta. Totul solicita din partea artistilor forta, coordonare, mobilitate, suplete si un simt al echilibrului foarte bine dezvoltat.
Costel Ciubotariu: „Ne cunoastem de o viata, am crescut impreuna in sala de gimnastica, suntem ca fratii, poate de aceea ne-am si apucat de „hand to hand”, proba aceasta care necesita o coordonare foarte buna. Pe scena suntem o singura persoana”.
Cum ai ales gimnastica? Toti baietii vor sa fie fotbalisti.
Parintii mei sunt pasionati de sport si lor le datorez inceputul. Prima data am intrat intr-o sala de antrenament la Gheorghieni, unde m-am nascut. De fapt fratele meu era deja la gimnastica si, in primele luni, ai mei ma duceau „pe sus”, iar eu fugeam mereu de la antrenamente. Mi-ar fi placut mai mult la hochei. Dar din nazbatii si greseli inveti. Fiindca eram neastamparat, antrenorul ma pedepsea lasandu-ma sa ma antrenez singur la calul cu manere. Asa am inceput sa stapanesc acest aparat, sa-mi formez priza si sa-mi doresc sa fiu cel mai bun.
Marius, cum e sa faci istorie si sa ramai tu insuti, modest, corect, respectand valorile si educatia? Cu toate ca esti foarte tanar, deja reprezinti un model pentru tineri.
Nici gloria si nici banii nu m-au schimbat si ma bucur ca am reusit sa raman asa cum eram inainte de a cunoaste succesul. Ma bucur ca sunt un model pentru cei care vin din spate, pentru noile generatii care, daca vor merge pe reteta mea, 95% munca si 5% talent, au toate sansele sa reuseasca in gimnastica de inalta performanta.
Care este rolul antrenorului in performantele unui sportiv? Cred ca ai o viziune completa si complexa, fiindca ai fost sportiv si ai avut in fiecare perioada a carierei cate un antrenor. Acum esti si tu antrenor.
E greu pentru antrenor, mai ales daca lucrezi cu cei mici; lor trebuie sa li te adresezi altfel, nu numai mintii, ci si inimii. Trebuie sa le explici acestor copii, la fiecare pas, in asa fel incat sa fie atrasi de gimnastica, sa continue sa o practice in pofida greutatilor si asa, impreuna, sa executam corect elementele de baza si sa ajungem la reusita. E greu, dar nu imposibil!
Invatam unii de la altii. Ce rol au avut antrenorii in cariera ta? Care este omul caruia ii datorezi acest drum in gimnastica?
Cu siguranta domnului Ferentz Jozsef, primul meu antrenor, omul care a descoperit talentul din mine si m-a invatat sa ma pun in valoare. A mers cu mine peste tot, in cantonamente si la concursuri, tocmai pentru a nu ma plafona la club. A facut si dumnealui eforturi extraordinare, si-a sacrificat familia petrecand mare parte din timpul sau cu noi, elevii, in sala de antrenament, in cantonamente, la competitii. Si ii voi fi intotdeauna recunoscator. Aceasta relatie profesor-elev, mentor-invatacel este valabila in orice domeniu. Ne vine randul sa impartasim altora din experienta acumulata. E in firea lucrurilor. Si in activitatea dumneavoastra, a celor din Forever, este important sa va apreciati si sa va urmati sponsorul. Fara ajutorul, sprijinul si experienta acestuia nu veti putea evolua. Este exact ca in sport. Inveti, te integrezi in echipa, iti asculti antrenorul si te disciplinezi.
Cum ai invatat sa fii disciplinat si cum ai ajuns sa ramai si acum la fel de disciplinat?
Greutatile te disciplineaza. Gimnastica in sine este un sport pe care nu-l poti practica decat daca ii respecti rigorile si esti foarte, foarte ordonat. De fapt, sportul mi-a oferit tot ceea ce mi-am dorit. Tocmai de aceea, pentru fiecare lucru pe care mi l-am dorit a trebuit sa muncesc din greu si nu mi s-a parut niciodata ca totul mi se cuvine. Faptul ca trebuie sa lupti pentru fiecare lucru mic te face disciplinat. De fapt, a contat ce am visat. Totul a depins de mine. Mi-am dorit sa fiu un exemplu si am reusit.
Antrenamentele te-au solicitat dintotdeauna. Ai suferit fracturi la picioare, la piept, ai avut bicepsul rupt, accident care ti-a lasat o cicatrice urata in brat. Pe langa clasicele tratamente si medicamente alopate pentru asemenea leziuni si pentru efort, ai mai folosit si alt gen de terapii sau produse?
Am consumat produsele Forever inca din 1999. Mi-au fost foarte utile inaintea Jocurilor Olimpice de la Sydney. Toti sportivii din lotul national am consumat gelurile de aloe, batoanele energizante Fast Break, Nature-Min, Aloe Heat Lotion si, mai tarziu, Aloe MSM Gel m-au ajutat in tratarea intinderilor musculare. Am folosit si folosesc si acum Forever Essentials si Forever Freedom. Cel mai important este sa avem grija de noi. Sanatatea este foarte importanta si tocmai de aceea toti cei care au posibilitatea sa foloseasca aceste produse nu ar trebui sa stea pe ganduri: iti ajuta organismul sa faca fata efortului si stresului. La aceasta se adauga o alimentatie sanatoasa si miscare. Eu am o viata modesta si echilibrata, fara nici un fel de excese.
Esti un om realizat pe toate planurile. Care este secretul succesului tau?
Dorinta de a-mi realiza visul. Am reusit sa am o masina, o casa, sa duc o viata linistita din munca mea. De asta sunt mandru. Am sacrificat multe, dar orice performanta cere sacrificii.
Crezi ca in alta meserie ai fi reusit la fel?
Nu stiu, dar daca ar fi sa aleg, tot gimnastica as face. Nu regret nimic si ma bucur ca am ales sportul. Am avut si coechipieri si antrenori buni. Singur nu reusesti niciodata. Apreciez echipa dumneavoastra, Forever. Am fost primit cu caldura si dragoste de Managerii Generali, Dora si Gabor Szocs, pe care-i cunosc din 1999. Apreciez modul deschis de a colabora cu lumea sportului. Din aceasta placuta intalnire am invatat si eu lucruri utile. Stiu ca important este omul, omul care sfinteste locul. Si dumneavoastra sunteti o echipa de aur! Tot ceea ce conteaza este sa va doriti sa fiti campioni in ceea ce faceti si sa lucrati zi de zi pentru asta. Cu siguranta satisfactiile nu vor intarzia sa apara.
Mult succes tuturor !
Putina lume stie ca Marius Urzica a primit nota 10, ca si Nadia Comaneci. Da, Marius este premiant in tot ceea ce face.Acesta este crezul sau: sa fie primul, sa fie un model.
Marius Urzica este liderul grupului „Golden Team” si se numara printre alesii cu stofa de invingator. La cate concursuri de gimnastica nu am stat cu sufletul la gura urmarindu-i miscarile perfecte care faceau aerul sa cante? Marius este un tanar cu o stralucita cariera sportiva, singurul posesor al unei medalii olimpice de aur din istoria gimnasticii masculine romanesti. Palmaresul sau numara trei titluri mondiale, trei participari la Jocurile Olimpice unde a castigat o medalie de bronz, doua de argint, dar si titlul de campion olimpic si medalia de aur. Este cel mai titrat sportiv din gimnastica masculina romaneasca.
Marius are o existenta agitata; la fel ca noi toti. Dar viata sa ramane conectata la acest pol magnetic care i-a ordonat existenta – gimnastica. In rest, duce o viata normala: si-a construit o casa, incearca sa petreaca cat mai mult timp cu fiul sau, invata, face un masterat in educatie fizica si sport. Pare o persoana obisnuita si cu toate acestea este altfel. Este campion in gimnastica masculina, dar si in viata.
Interviu realizat de Ivana Iancu
(revista Forever nr. 96, aprilie 2007)
Produse Forever menționate în articol: