Va e dor de prospetimea si forta unica a celor mai naturale alimente din viata noastra? Credeti in infuzia de sanatate si energie pe care o aduc fructele si legumele? Inseamna ca sunteti hotarati sa schimbati felul in care va hraniti, sa le faceti loc in cantitatea si combinatia perfecta pentru a obtine de la ele esenta tuturor binefacerilor. Intentia este, desigur, minunata. Cum o puneti in practica mai ramane de vazut. Ritmul cotidian este trepidant si nu avem timpul real pentru a prepara cantitatile vegetale recomandate zilnic. Forever Living Products ne ofera, insa, o solutie generoasa: Nature’s 18 – tabletele irezistibil de gustoase, un amestec exceptional de fructe si legume indispensabile pentru sanatate si vitalitate.
Institutul National de Cercetare a Cancerului a recomandat deopotriva barbatilor, femeilor si copiilor sa consume in fiecare zi cel putin cinci portii de legume si fructe. Sfatul este valabil pentru noi toti, indiferent de tara in care locuim. De antioxidanti puternici avem cu totii nevoie, pentru mentinerea sanatatii si incurajarea functiei imunitare greu incercate de bombardamentul cu E-uri alimentare, de poluare si stresul secolului XXI. Forever Nature’s 18 este o formula inovatoare pentru viata moderna. Patru tablete pe zi asigura echivalentul substantelor biologic active din cinci portii de fructe si legume. Strugurii, merele, afinele, socul, merisorul, zmeura, extractul din seminte de struguri sustin capacitatea de aparare a organismului. Amestecul brevetat contine si rutozida, care se gaseste in portocale, grapefruit, lamai, limete, precum si varza, morcovi, conopida, telina, fasole verde, kiwi, patrunjel, prune, ardei gras, dovlecei.
Sa vedem ce beneficii ne ofera aceste fructe si legume si care sunt avantajele acestei combinatii ideale!
MERELE (Malus pumila, familia Rosaceae)
Niciun alt fruct nu rivalizeaza cu istoria lor, deoarece merele sunt pomenite inca de la facerea lumii si, dupa cate se povesteste, au radacinile in Paradis. Se pare ca primele dovezi despre cultivarea merelor au fost descoperite in Orientul Mijlociu si dateaza de acum patru mii de ani. Succesul pe care l-au avut odata ce au fost aduse in Europa a facut ca recoltele sa depaseasca nesperat asteptarile cultivatorilor. Se culegeau asa de multe fructe la un moment dat, incat in secolul al XVIII-lea Universitatea Yale le servea la fiecare masa. Deseori orasele care nu aveau destule fonduri plateau profesorii in bunuri, iar merele erau un procent insemnat din salariul lor… gustos.
Faima speciala de care se bucura si astazi a pus in circulatie proverbul „Cine mananca un mar pe zi nu are nevoie de doctor”. Cercetari actuale dovedesc cat de adevarata este afirmatia. Merele sun folositoare in cazuri de diaree si constipatie, previn bolile de inima si atacurile cerebrale. Mai multe studii concluzioneaza ca fibrele (pectina) ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Astenie fizica si intelectuala, surmenaj, guta, ulcer gastric, obezitate, insomnii sunt doar cateva dintre utilizarile acestor fructe delicioase.
BANANELE (Musa sapientum, familia Musaceae)
Ati ramas peste noapte in fata calculatorului sa incheiati un proiect urgent? Studiile Institutului de Psihologie din Austria arata ca stresul datorat muncii in asalt duce la consumul unor enorme cantitati de ciocolata sau a altor dulciuri ispititoare. Din fericire cercetatorii ne dau si o veste buna – putem sa dezamorsam senzatia de foame pe care o starneste stresul tinand sub control nivelul de zahar din sange. Cum? Consumand alimente sanatoase, bogate in hidrati de carbon. Bananele sunt perfecte pentru asfel de situatii. Banana este unul dintre cele mai sanatoase fructe. Combinatia de vitamina A, B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, fier si zinc o situeaza printre vedetele lumii vegetale. Are in compozitie si triptofan, care in organism se transforma in serotonina, o substanta despre care s-a demonstrat ca are efect de imbunatatire a starii afective, de relaxare, fiind utila persoanelor care sufera de depresie.
Datorita continutului ridicat in potasiu si a continutului scazut de sare, bananele sunt ideale pentru cei care au probleme cu tensiunea arteriala, deoarece, conform unor studii efectuate de cercetatori americani, reduc riscul de crestere a presiunii arteriale si de infarct si normalizeaza bataile inimii. De altfel, conform revistei The New England Journal of Medicine, in cazul unui consumator perseverent de banane riscul de infarct scade cu 40%.
Cand suntem stresati, metabolismul se accelereaza si nivelul de potasiu scade. Cum aducem totul la normal? Daca avem un banan in gradina sau purtam cu noi prin oras ruccsacelul plin de fructe si legume e simplu. Daca nu, e si mai simplu sa luam cu incredere tabletele Nature’s 18.
Cercetari efectuate in Marea Britanie au aratat ca 200 de elevi care au mancat de trei ori pe zi cate o banana au avut la examene o putere de concentrare mai buna – tot potasiul e raspunzator – si, desigur, rezultate mai imbucuratoare. Credeti ca merita sa-si faca copiii nostri obiceiul de a lua zilnic Forever Nature’s 18?
VARZA (Brassica oleracea capitata, familia Brassicaceae)
Pare un aliment obisnuit, dar anticii o pretuiau ca pe o adevarata farmacie vegetala si o foloseau cu succes pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni. Prietena fidela atat a dietelor de recastigare sau mentinere a siluetei, cat si a curelor de detoxifiere, varza are un continut caloric foarte scazut, insa un aport de vitamine crescut. Cercetari stiintifice arata ca sucul obtinut din varza cruda a grabit vindecarea ulcerului peptic, iar substanta raspunzatoare de acest efect a fost denumita „vitamina U”. Gratie continutului bogat in saruri minerale si clorofila, varza restabileste echilibrul florei intestinale si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba). De aceea este recomandata in astenii, imbatranire prematura si demineralizari.
CONOPIDA (Brassica oleracea botrytis, familia Brassicaceae)
Mark Twain a spus: „Conopida nu este nimic altceva decat o varza cu studii superioare”. Intr-adevar, la academia legumelor, conopida este premianta. Contine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fosfor, vitaminele C, K, B1, B2, B3, B6. Ajuta la eliminarea compusilor toxici din organism, a caror prezenta poate duce la deteriorarea celulelor si, in cele din urma, la aparitia unor boli grave. Nu contine multe calorii si este satioasa, de aceea este perfecta pentru curele de slabire.
MORCOVUL (Daucus carota, familia Apiaceae)
Este un campion al legumelor care alcatuiesc regimurile cu cruditati. Binefacerile pe care le aduce sunt aproape legendare. Probabil ca si voua v-a spus mama in copilarie ca, mancand morcovi, veti avea o privire stralucitoare si ochi buni. Fara sa ne mai complicam cu storcatorul de legume si fructe, avem acum la dispozitie toate beneficiile sucului de morcovi sintetizate in formula unica a noului Forever Nature’s 18. Morcovul este o sursa bogata de beta-caroten, transformat in vitamina A de catre ficat, continand si o cantitate importanta din vitaminele B, C si K. La faima sa au contribuit deopotriva proprietatile terapeutice de exceptie. Consumul regulat de morcovi imbunatateste sanatatea vederii si a pielii, stimuleaza digestia, intareste imunitatea naturala, favorizeaza cresterea.
PATRUNJELUL (Petroselinum crispum, familia Apiaceae)
De obicei orneaza platourile cu friptura si cartofi natur la restaurant si ramane neatins. Ceea ce e cu adevarat pacat, pentru ca patrunjelul este hranitor si are un efect de improspatare asupra respiratiei. Venerat ca una dintre cele mai timpurii aparitii de primavara, a fost folosit secole de-a randul in ritualuri iudaice, ca simbol al noilor inceputuri. Grecii l-au celebrat ca pe o expresie a fortei, iar Evul Mediu l-a incondeiat ca iarba a diavolului care aduce nenoroc. Neimpresionati de superstitii, cercetatorii remarca proprietatile sale laxative, diuretice, datorate apiolului si miristicinului. Patrunjelul are un continut crescut de vitamina C. Se remarca si prin proprietatile sale antialergice, dupa cum demonstreaza un studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology.
TELINA (Apium graveolens, familia Apiaceae)
Are o istorie lunga si prestigioasa, pentru ca a fost intai folosita terapeutic si abia apoi ca leguma cu gust satios. Homer insusi o pomeneste in Odiseea pentru calitatile sale vindecatoare. Stiinta moderna se straduieste de mult timp sa descifreze secretele acestei plante, aduse, dupa toate probabilitatile, in urma cu mii de ani din indepartata Indie. Este un reglator hormonal extraordinar, care intra in concurenta cu medicamentele de sinteza. Bogata in potasiu si sodiu, telina are proprietati diuretice speciale, totodata scade nivelul colesterolului si contribuie la eliminarea toxinelor. Forever Nature’s 18 te scuteste de timpul pe care ar trebui sa il acorzi prepararii sucului de telina. Tabletele iti sunt la indemana oricand.
DOVLECEI (Cucurbita pepo, familia Cucurbitaceae)
Saraci in calorii, dar bogati in potasiu, folati si vitamina A, dovleceii mai contin proteine, hidrati de carbon, fibre, calciu, fosfor, fier, sodiu, vitaminele B1, B2, niacina. Reprezinta un remediu pentru diferite afectiuni, printre care parazitoze intestinale, probleme ale prostatei etc.
SOCUL (Sambucus nigra, familia Caprifoliaceae)
In unele zone din tara fructele de soc sunt folosite pentru prepararea siropurilor, vinului si a dulceturilor. Gustul e minunat. Specialistii remarca si continutul in antocianine, aminoacizi, taninuri, zaharuri, vitamina C si in special vitamine din complexul B, flavonoide, care poseda o serie de proprietati biochimice si farmacologice, cele mai importante fiind cele antioxidante si imunologice. Un studiu recent arata ca sambucolul continut de fructele de soc prezinta efecte impotriva unor forme de virus aviar. Fructele nu pot fi consumate ca atare, deoarece provoaca greata, in special daca sunt necoapte, si au un efect puternic laxativ. De aceea, pentru a beneficia de proprietatile valoroase ale acestora, cercetatorii le-au inclus in compozitia acestui nou produs.
ARDEIUL GRAS (Capsicum annuum, familia Solanaceae)
Reprezinta o excelenta sursa de vitamina C si vitamina A, antioxidanti puternici care coopereaza pentru neutralizarea radicalilor liberi daunatori organismului. Vitamina B6 si acidul folic din ardeii grasi au efect benefic in cazurile de arterioscleroza, diabet si afectiuni cardiace. Continutul bogat in fibre ajuta la normalizarea nivelului de colesterol – un factor de risc in infarct si atacuri cerebrale – si la reducerea riscului de cancer de colon. Extractul de ardei gras are efecte demonstrate stiintific de anihilare a catorva tipuri de dureri cronice, avand – totodata – un rol important in imbunatatirea digestiei.
FASOLEA VERDE (Phaseolus vulgaris, familia Fabaceae)
Originara din America Centrala, fasolea pare sa fi fost descoperita chiar si in mormintele preistorice. Azi nu se vorbeste prea mult despre aceasta leguma, insa numeroasele studii arata proprietatile hipoglicemiante ale acesteia. De aceea a fost poreclita „mancatorul de zahar”. Doctorul James Anderson, de la Universitatea din Kentucky, afirma ca prin consumul zilnic al unei cantitati de circa un castron de fasole se ajunge la scaderea valorii colesterolului in medie cu 19%. Aveti timp sa fierbeti zilnic aceasta leguma? daca nu, puteti lua zilnic Forever Nature’s 18.
ZMEURA (Rubus chingii, familia Rosaceae)
Un poem al naturii care seduce simturile cu dulceata si parfumul ei suav, zmeura este extrem de nutritiva, plina de fibre si resurse generoase de vitamina C. Contine beta-caroten, acid elagic si monoterpene, componente cu rol in inhibarea sintezei colesterolului, cantitati semnificative de antocianine cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Studiul efectului anticancerigen al acidului elagic constituie subiectul mai multor cercetari. Zmeura este unul dintre cele mai perisabile fructe, in mai putin de 24 de ore se deterioreaza, de aceea se pastreaza greu. Vrem totusi sa ne bucuram de beneficiile pe care le aduce sanatatii noastre, fara sa ne mai preocupam de conservarea sa? Forever Nature’s 18 are solutia.
LIMETELE (Citrus aurantifolia, familia Rutaceae)
Limete este un termen care cuprinde mai multe tipuri de citrice hibride, rotonde, verzi sau galbene. Fructul a ajuns in Europa in timpul cruciadelor si seamana cu binecunoscutele lamai. Limetele fac deliciul bauturilor racoritoare, iar in Mexic feliile apetisante insotesc chiar si berea rece. Bucataria araba foloseste limete uscate pentru a da o savoare unica mancarurilor traditionale, iar in Florida placinta cu limete este un desert nelipsit de pe masa de sarbatoare. In secolul al XIX-lea, pentru prevenirea scorbutului, marinarii consumau zilnic citrice, mai ales limete. Mai tarziu, cercetatorii au confirmat ca aceasta proprietate se datoreaza cantitatii mari de vitamina C continuta de aceste fructe.
RUTOZIDA
Se gaseste in portocale, grapefruit, lamai, limete. Este un bioflavonoid cu proprietati antioxidante puternice, de intarire a rezistentei capilarelor si antiinflamatorii. Acidul ascorbic continut de mai multe fructe si legume din compozitia produsului face o echipa excelenta cu rutozida. Este implicat in stimularea respiratiei celulare si in sinteza de colagen, scade riscul de hemoragii prin reducerea fragilitatii capilare. Rutozida protejeaza acidul ascorbic de oxidare, cele doua componente potentandu-si reciproc efectele. Vitamina C poate grabi vindecarea postoperatorie, scade nivelul colesterolului din sange, favorizeaza absorbtia fierului si, nu in ultimul rand, fortifica sistemul imunitar.
KIWI (Actinidia chinensis, familia Actinidiaceae)
Originar din valea fluviului Yangzi si la fel de misterios ca istoria antica a Chinei, kiwi este unul dintre cele mai bogate fructe in substante nutritive. Contine cantitati insemnate de vitamina C si, de asemenea, vitaminele E, B2, B3, A, acizi organici, fibre, cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc. Cu toate acestea, kiwi este sarac in calorii, fiind ideal pentru cei care doresc sa scada in greutate. Contine o enzima speciala, actinidina, care contribuie la asimilarea proteinelor. Este un puternic antioxidant, intaritor al sistemului imunitar, deosebit de eficient impotriva efectelor imbatranirii. Are efect tonic asupra capilarelor si protejeaza arterele impotriva depunerii placilor de aterom. Fibrele de kiwi protejeaza impotriva diabetului si a bolilor de inima. Cuprul din kiwi este vital pentru crestera copiilor, intarirea oaselor si a dentitiei, dezvoltarea cerebrala si echilibrarea imunitatii.
PRUNELE (Prunus domestica, familia Rosaceae)
Bogate in glucide (fructoza), vitaminele A, B1, B2 si C, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, prunele prezinta proprietati remarcabile: fortifica sistemul nervos, combat starile de oboseala, stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la eliminarea toxinelor si cresterea rezistentei organismului. Iata de ce acest fruct este recomandat in special astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate. Sursa importanta de fibre cu rol in scaderea nivelului de colesterol din sange, prunele se afla in topul listei valorilor CARO (capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi). Componentele antioxidante din prune protejeaza impotriva efectului distrugator al radicalilor liberi, prevenind, totodata, si distrugerea grasimilor. Deoarece membranele celulare si celulele creierului au in compozitie o cantitate insemnata de grasimi, este evidenta importanta prevenirii distrugerii acestora.
AFINELE (Vaccinium corymbosum, familia Ericaceae)
Delicioase si pline de savoare, afinele si-au castigat un loc de cinste si in fitoterapia romaneasca (la noi in tara creste varietatea Vaccinium myrtillus). Utilizate traditional in tratarea dizenteriei si diareei, in afectiuni oculare si urinare, afinele sunt recomandate si pentru valoarea lor nutritiva ridicata: contin proteine, carbohidrati, calciu, magneziu, fosfor, zinc. Continutul in sodiu si grasimi al fructelor este foarte scazut. Afinele reprezinta o sursa excelenta de vitamine A, C, de potasiu si folati. Majoritatea acestor utilizari traditionale, atat la noi, cat si in alte tari, au fost confirmate stiintific. Bogate in fibre, in special in pectine, cu rol in scaderea nivelului de colesterol, afinele mai contin si acid elagic. Cele mai active componente din punct de vedere farmacologic sunt, insa, flavonoidele si proantocianinele, pe care se axeaza mai multe studii de ultima ora. Flavonoidele (antocianine si flavonoli) reprezinta o clasa careia cercetatorii ii acorda un interes deosebit, axandu-se pe studiul proprietatilor farmacologicevariate, printre care cele antioxidative, antimicrobiene, potential anticarcinogenice si cardioprotectoare. Dintre efectele demonstrate ale proantocianinelor amintim: imbunatatirea permeabilitatii capilare, prevenirea agregarii plachetare, relaxarea musculaturii netede, scaderea nivelului glicemiei si, nu in ultimul rand, de „stabilizare” a colagenului – proteina care se gaseste in cea mai mare cantitate in organism, responsabila de mentinerea integritatii tendoanelor, ligamentelor si cartilajelor. Proprietatea proantocianinelor de a capta radicalii liberi si aceea de a reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si, totodata, de a proteja tractul urinar impotriva infectiilor sunt in curs de cercetare. STRUGURII (Vitis vinifera, familia Vitaceae)
savurosi, hranitori, irezistibili, strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru virtutile curative. Datorita continutului mare de proantocianine, se crede ca vinul rosu ar putea preveni unele boli cronice ale sistemului cardiovascular, cum ar fi arterioscleroza. Totusi, consumul de alcool implica riscuri serioase pentru sanatate, asa ca Forever stie cum sa il eviti si in acelasi timp sa-ti protejezi inima. In loc de trei pahare de vin rosu zilnic poti toasta cu suc de struguri negri, dar cum nu ai mereu timp sa-l prepari, tabletele Forever Nature’s 18 sunt cea mai rapida, eficienta si la indemana solutie. Cercetarile recente demonstreaza prezenta in coaja strugurilor a resveratrolului, care mentine sanatatea sistemului cardiovascular, impiedicand agregarea trombocitara, regleaza metabolismul lipidic si are proprietati antiimbatranire.
Nu doar mustul lor a fost folosit in medicina populara, ci si semintele, dotate cu proprietati tamaduitoare deosebite.
Extractul din seminte de struguri reprezinta o sursa bogata de proantocianine oligomere, componente puternic antioxidante (de douazeci de ori mai puternic antioxidante decat vitamina C si de cincizeci de ori mai puternice decat vitamina E) care, pe langa protejarea celulelor de efectul distrugator al radicalilor liberi, au si proprieatea de a asigura o circulatie sanguina sanatoasa, imbunatatind permeabilitatea capliarelor. Maresc rezistenta si intefritatea tesuturilor conjunctive (colagenul si elastina), intarzie procesul de imbatranire a pielii si contribuie la sanatatea vasculara. Imbunatatesc acuitatea mentala, contribuind asfel la prevenirea senilitatii, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, a ochilor… iata doar cateva din proprietatile de exceptie ale extractului din seminte de struguri.
MERISOR (Vaccinium macrocarpon, familia Ericaceae)
Majoritatea americanilor asociaza merisorul cu sarbatorirea Zilei Recunostintei, deoarece atunci se consuma acest fruct cu gust special. Bogat in fibre si bioflavonoide, merisorul contine si cantitati importante de potasiu si vitamina C. Culoarea fructelor se datoreaza in special antocianinelor, despre care cercetatorii europeni au demonstrat ca favorizeaza regenerarea pigmentului maculei si ajuta la adaptarea ochilor la vederea nocturna. Acizii prezenti in merisor stimuleaza eliminarea bilei din colecist, prevenind stagnarea bilei, care poate conduce la formarea de calculi biliari. Merisorul este renumit pentru efectul antiseptic pe care il are asupra tractului urinar. Bogat in vitamina C, este o sursa naturala de picnogenol, un antioxidant puternic cu rol in mentinerea calitatii colagenului.
Forever Nature’s 18 este mai mult decat un produs remarcabil de ultima ora. Este o solutie care revolutioneaza formula sanatatii si se potriveste perfect vietii noastre.
De ce sa consumam Nature’s 18?
- reuneste fructe si legume foarte importante pentru o alimentatie echilibrata, vegetale pe care nu le putem avea concomitent in casa;
- conserva factorii biologic activi din cele mai reprezentative fructe si legume;
- daca am consuma fiecare din cele 18 fructe si legume separat, am beneficia de proprietatile fiecareia in parte, dar consumandu-le impreuna beneficiem de efectul sinergic, mult mai mare decat suma efectelor individuale;
- este usor de consumat si de purtat asupra noastra in diverse situatii;
- sunt comprimate masticabile deosebit de gustoase, agreate deopotriva de copii si de adulti.
Protectie, prospetime, longevitate, iata ce concentreaza acest amestec brevetat, aceasta echipa de campioni ai lumii vegetale.
Mult succes si delectare cotidiana cu Forever Nature’s 18!
Dr. farm Szöcs Dóra,
Director General
(revista Forever nr. 93, ianuarie 2007)
Produs Forever menționat în articol: