Timpul… nu acorda regim preferential. Incetul cu incetul corpul isi pierde din mobilitate, muschii obosesc. Imagineaza-ti 230 de articulatii care intra in actiune pentru miscarile pe care le facem in viata de zi cu zi. Imagineaza-ti ca exista „cineva” care raspunde de buna lor functionare. Organismul este un producator spontan al proteinei care are ca sarcina tocmai lubrefierea acestor articulatii: acidul hialuronic, numit HA. Cu varsta insa productia de acid hialuronic scade dramatic, iar articulatiile raman fara „combustibil”. FOREVER LIVING PRODUCTS are acum vesti extraordinare – a aparut un supliment nutritiv care combina miraculosul acid hialuronic, uleiul de ghimbir si pulberea de sofran, intr-o formula mai inspirata decat numerele de magie ale lui Harry Potter. O formula cu adevarat durabila care recomanda Forever Active HA ca pe unul dintre cele mai eficiente si remarcabile produse de pe piata. Forever Active HA da un nou inteles ideii de tinerete, ideii de sanatate, ideii de longevitate. Iata un produs care aduce un nou motiv pentru bucuria de a trai in stil Forever.
Acest produs contine un complex Injuv® cu acid hialuronic, ulei din radacina de ghimbir si pulbere de radacina de curcuma (sofran de India). Iata cateva detalii despre aceste componente.
- Complex Injuv® cu acid hialuronic
Industria suplimentelor nutritionale a facut un pas gigantic: a aparut Injuv®! Un complex cu adevarat revolutionar, deoarece are o uluitoare capacitate de absorbtie si hidrateaza din interior spre exterior. Injuv® reuseste de minune sa estompeze ridurile fine, reda supletea articulatiilor si imbunatateste calitatea lichidului sinovial. Ingredientul sau activ ajuta la vindecarea ranilor si scade in acelasi timp gravitatea cicatricelor cheloide. Suna prea frumos sa fie adevarat? Citeste mai departe!
Pana de curand acidul hialuronic a fost greu de detectat. Ultimele progrese ale stiintei au evidentiat insa ca HA este un constituent important al matricei extracelulare (ECM = extracelullar matrix).
ECM este formata din proteine structurale, proteine specializate si proteoglicani. Proteoglicanii capteaza impreuna cu acidul hialuronic uriase cantitati de apa in interiorul ECM. Celulele fabrica in interior componentele ECM si le secreta apoi in spatiul extracelular. De ce merita tocmai ECM o atentie speciala? Pentru ca se gaseste in piele, tesutul conjunctiv si cartilajele noastre.
Cartilajul hialin, de exemplu, este cel mai abundent in organism. El serveste drept sprijin structural si flexibilitate. Proteoglicanii din cartilajul hialin au forma unei perii de curatat sticle, iar HA constituie axul periei. In lipsa fortei conferite de ax, proteoglicanul se descompune, ceea ce duce la deteriorarea cartilajului.
Deoarece este nevascularizat, cartilajul nu-si poate asigura din sange cantitatea necesara de nutrienti si trebuie sa se hraneasca prin intermediul lichidului sinovial. Produs in membrana sinoviala si secretat in spatiul extracelular, lichidul sinovial se afla in cavitatile articulatiilor si are in principal functia de a le lubrifia. Tot el le furnizeaza elementele nutritive atat acestora, cat si cartilajului inconjurator, ale carui deseuri metabolice le indeparteaza.
Glicozaminoglicanul predominant in lichidul sinovial este acidul hialuronic. In absenta nivelurilor adecvate ale HA, lichidul sinovial isi pierde capacitatea de actiune, lasand articulatiile neprotejate si cartilajul subnutrit.
Daca ai auzit deja despre acidul hialuronic este foarte probabil sa il stii sub forma injectabila; mecicii il utilizeaza des in prevenirea durerii si pentru proprietatile de ameliorare a artozei genunchiului (gonartrozei). Care sunt motivele succesului sau? Vascozitatea naturala si capacitatea de a patrunde in matricea extracelulara a tesutului conjunctiv. Mai mult chiar, s-a demonstrat clinic ca HA purificat sub forma injectabila nu are activitate imunologica semnificativa, umorala sau mediata celular. Cu alte cuvinte, nu provoaca niciun raspuns alergic.
Stim ca HA este esential pentru sanatatea matricei extracelulare, a lichidului sinovial, pielii, cartilajului. Stim ca este unul dintre elementele componente in vindecarea corecta a cicatricelor. Stim ca in starea sa naturala, masa moleculara mare a HA in forma administrata oral il face imposibil de absorbit. Japonia a gasit insa o solutie. savantii niponi au resit sa trateze enzimatic HA pentru a produce polimeri. Masa moleculara mica obtinuta permite HA sa fie absorbit de tractul intestinal, lucru dovedit prin studii de caz si date farmacologice.
50% din HA prezent in organism se gaseste in ECM a pielii si a tesutului conjunctiv. Potrivit unei teorii, sinteza acidului hialuronic in organism descreste odata cu varsta. Alta teorie sustine ca se poate masura o modificare pe masura ce nivelurile de HA cresc in straturile inferioare ale dermului, in timp ce straturile superioare prezinta un declin constant. Crezi ca unei femei care vede in oglinda trecerea timpului ii aduce consolare vreuna dintre cele doua explicatii stiintifice? Sau unui barbat care pe masura ce inainteaza in varsta are articulatiile din ce in ce mai rigide si mai dureroase. Cu siguranta nu, mai ales ca, orice teorie ai lua drept buna, rezultatul este acelasi. Cand HA nu-si mentine un nivel corespunzator in straturile superioare ale epidermei, pielea are un aspect neplacut si ridat. Cand HA se degradeaza in jurul cartilajiilor articulare, flexibilitatea noastra are de suferit.
- Ghimbir – Zingiber officinale, fam. Zingiberaceae
Un vechi proverb indian spune: „Ghimbirul are toate calitatile” si nu exagereaza prea mult. Carnoasa si aromatica, radacina a fost folosita din cele mai vechi timpuri la prepararea mancarurilor si pentru vindecarea bolilor. Stiinta moderna sustine unele dintre utilizarile sale medicinale traditionale – inclusiv rolul lui in prevenirea raului de miscare – si a mai descoperit si alte beneficii. Ingredientele iuti sunt cele mai active componente farmaceutice ale ghimbirului.
Ghimbirul (Zingiber officinale) face parte din familia Zingiberaceae. Originar din Asia de Sud, acum se cultiva pe scara larga, peste tot la tropice.
Indienii antici l-au folosit la gatit, la conservarea alimentelor si in tratarea problemelor digestive. Pentru ei, ghimbirul era insa mai ales un purificator fizic si spiritual, preferandu-l pentru mirosul dulce, care era pe placul zeilor.
Cu trecerea timpului, marinarii chinezi au inceput sa mestece ghimbir pentru a preveni raul de mare, iar medicii chinezi sa-l prescrie la tratarea artritei si pentru problemele renale. Chinezoiaicele beau si astazi ceai de ghimbir pentru raul matinal, crampe menstruale si alte afectiuni ginecologice.
Vindecatorii americani din secolul al XIX-lea prescriau pulberea, ceaiul, vinul si berea de ghimbir pentru diareea infantila, indigestie, greturi, dizenterie, flatulenta, febra, dureri de cap, dureri de dinti si „isterie feminina” (dureri menstruale).
Din ghimbir au fost izolati mai multi compusi importanti: amidon (pana la 50%), proteine (cca. 9%), lipide (6-8%), compuse din trigliceride, acid fosfatidic, lecitine si acizi grasi liberi; o proteaza (2,26%); uleiuri volatile (1-3%) si diverse ingrediente „iuti”, cetone aromatice cunoscute sub denumirea colectiva de gingeroli: vitamine (in special niacina si vitamina A) si rasini. Uleiul de ghimbir este produs din ghimbirul proaspat, prin distilare cu vapori de apa.
Ghimbirul are numeroase proprietati farmacologice, dintre care cele mai relevante sunt efectele lui antioxidante, inhibarea sintezei prostaglandinei, tromboxanului si leucotrienei, inhibarea agregarii trombocitelor, scaderea colesterolului, efecte coleretice, efecte cardiotonice, efecte gastointestinale, proprietati termogene si antibiotice.
Ghimbirul s-a dovedit eficace si in cazul unor afectiuni locomotorii, in hyperemesis gravidum (greturile gravidei), in greturile si starile de voma postoperatorii. Studiile pe oameni au demonstrat, de asemenea, un efect pozitiv in cazurile de artrita si migrene.
Cercetari stiintifice demonstreaza ca ghimbirul are efect antispastic nu numai asupra tractului gastrointestinal, ci si asupra muschilor netezi, cum sunt cei ai uterului, de aceea poate contribui si la calmarea durerilor menstruale. Are de asemenea capacitatea de a scadea tensiunea arteriala si previne cheagurile interne de sange care provoaca atacurile de cord si unele atacuri cerebrale.
Studiile experimentale pe animale au confirmat si efectele sale analgezice. Raspunzator de aceste efecte este shogaolul, care inhiba eliberarea substantei P, in mod similar cu capsaicina, ingredientul iute din capsicum (ardei iute).
- Sofranul de India – Curcuma longa, familia Zingiberaceae
Curcuma este de mii de ani un component-minune al condimentului indian curry. Ii saluam cu simpatie aparitia pe meleagurile noastre si ii multumim pentru binefacerile din gastonomie si protejarea sanatatii.
Curcuma a avut un loc de onoare in medicina ayurvedica indiana, care o cunoaste si o foloseste de mii de ani, studiindu-i indeaproape si principiul activ „vindecator” – curcumina. Simbol al prosperitatii, era considerata o plata purificatoare a intregului organism. Din punct de vedere medical, a fost frecvent utilizata ca adjuvant digestiv si pentru tratarea febrei, infectiilor, dizenteriei, artritei, hepatitei si a altor afectiuni ale ficatului.
Medicii traditionalisti chinezi o utilizau, de asemenea, pentru a trata problemele renale si cele biliare, pentru oprirea hemoragiilor, pentru tratarea congestiilor pulmonare si a disconfortului menstrual.
Grecii antici cunosteau bine aceasta planta, care, spre deosebire de ruda sa apropiata, ghimbirul, nu a prins atat de bine in Occident nici ca mirodenie culinara, nici ca remediu fitoterapeutic. Era utilizata, totusi, drept colorant pentru vopsea galbena-portocalie.
La fel ca multe plante folosite in gastronomie, curcuma intarzie alterarea alimentelor datorita actiunii sale antibacteriene. Pentru a preveni infectiile bacteriene ale ranilor, se presara putina curcuma pe zgaraieturi, dupa spalarea lor temeinica.
Ea stimuleaza, de asemenea, fluxul biliar, care ajuta la digerarea grasimilor, ceea ce explica folosirea sa pentru digestie. Se utilizeaza cu succes si in tratarea dizenteriei.
O cercetare pe animale a demonstrat efectul protector al curcumei asupra tesutului hepatic expus medicamentelor care afecteaza ficatul. Stiinta confirma asadar utilizarea traditionala a plantei in bolile hepatice. Alte studii i-au pus in evidenta actiunea antiinflamatoare si au dat credibilitate recomandarii sale traditionale in tratarea artritei.
Savantii s-au convins, tot in urma experimentelor pe animale, ca, la fel ca ruda sa ghimbirul, curcuma poate contribui la reducerea nivelului de colesterol si la prevenirea formarii cheagurilor vasculare care provoaca atacurile de cord si unele accidente vasculare cerebrale.
Iti doresti o viata activa, in care ceasul biologic uita sa ajunga la varsta senectutii? FOREVER stie ce e de facut. Sigur ca tineretea este o stare de spirit. dar starea de spirit se naste in interior. Iar Forever Active HA, in doza recomandata de 2 capsule pe zi, iti propune combinatia care pastreaza suple articulatiile tale, structura interioara a pielii si tonusul sufletesc la intensitatea tineretii.
Dr. farm. Szöcs Dóra
Director General
(revista Forever nr. 80, decembrie 2005)
Produs Forever menționat în articol: