Vitaminele sunt substante indispensabile cresterii si reproducerii, care nu se sintetizeaza de catre organism, ci trebuie asigurate prin aport alimentar. Ele participa intr-un mod caracteristic in procesele metabolice, iar nevoile zilnice pentru om sunt de regula de domeniul miligramului si doar in conditii fiziologice speciale (crestere, sarcina, alaptare, in cursul deficitului de resorbtie) nevoile cresc.
Suplimentul nutritiv Forever A-Beta-CarE, prin combinatia de betacaroten, vitamina E si seleniu, cumuleaza efectelor acestora, reprezentand o combinatie de nutrienti deosebit de importanti pentru sanatate.
Vitaminele A sunt prezente numai in produsele de origine animala – ficat, untura de peste, unt, galbenus de ou, iar provitaminele se gasesc si in alimente de origine vegetala – in morcovi, tomate si in general in frunze. Lipsa sau aportul insuficient determina o stare cronica de deficit care se manifesta intr-o prima etapa mai putin specific (stare de hipovitaminoza), iar in cele din urma in forma avansata – starile de avitaminoza. Aportul excesiv determina eliminarea surplusului, rareori determinand modificari patologice (hipervitaminoza).
Vitaminele A si E fac parte din grupa vitaminelor liposolubile. Sunt inactivate usor de substantele oxidante si de radiatiile ultraviolete, in schimb sunt relativ stabile in conditiile operatiilor culinare. Datorita caracterului lipofil, digestia si absorbtia sunt asemanatoare cu a lipidelor, fiind necesara prezenta bilei si a enzimelor specifice. Vitamina A se acumuleaza in ficat, iar vitamina E mai ales in tesutul adipos. Daca organismele animale nu pot sintetiza vitaminele, ele nu pot sintetiza nici precursorii acestora, provitaminele, ca de exemplu betacarotenul, dar sunt capabile sa transforme aceste provitamine in vitamine.
Vitamina A, precum si precursorii (betacarotenul) se absorb la nivel intestinal dupa o actiune prealabila a lipazelor intestinale si in prezenta acizilor biliari cu care constituie complexe hidrosolubile.
Vitamina A este necesara desfasurarii normale a procesului de crestere, intervine in reglarea activitatii osteoclastelor si osteoblastelor; este protectoare asupra celulelor epiteliale, cutanate si mucoase. Are rol important in inductia, diferentierea si cresterea tesuturilor epiteliale, le mentine integritatea; participa la biosinteza rodopsinei (pigment fotosensibil, substanta fotochimica activa in procesul vederii). Actioneaza ca antioxidant: betacarotenul are capacitatea de a neutraliza radicalii peroxidici liberi, completand actiunea vitaminei E.
Necesarul zilnic la adult este de 5000 U.I., iar in cazul de administrare de provitamina este dublu. Deficitul vitaminei A se datoreaza de regula unui aport alimentar insuficient, sau unui defect in absorbtia lipidelor, sau la convertirea carotenului in vitamina A. La om, primul semn al deficitului este reprezentat prin hemeralopie (scaderea acuitatii vizuale in lumina crepusculara). Defectul privind functia de protectie a epiteliilor duce la o alta manifestare tipica – xeroza, adica uscarea, sclerozarea si cheratinizarea corneei, dar si in tegumente si mucoase prin hipercheratoza. La tineri se constata tulburari ale cresterii si osificarii, iar carenta pe perioada graviditatii poate duce la malformatii fetale.
Vitamina E (tocoferoli, vitamine antisterilitate) este necesara pentru functia de reproducere, de aici si denumirea de vitamina antisterilitate.
Tocoferolii se gasesc in alimente de origine vegetala, unde sunt bine reprezentati in legume, salata verde, seminte germinate ale gramineelor, uleiul de soia, dar si in alimentele de origine animala – lapte, peste, oua etc. Vitamina E, fiind liposolubila, este conditionata de absorbtia lipidelor. Tocoferolii sunt transportati plasmatic in fractiunile lipoproteice LDL si HDL. Degradarea este oxidativa si eliminarea se face pe cale biliara, fara recirculare. Tocoferolii preintampina oxidarea atat a acizilor grasi nesaturati, cat si a betacarotenului.
Necesarul este de 0,1 pana la 0,2 mg/kg corp/zi.
Deficitul de vitamina E provoaca suferinta fetala, induce anemii hemolitice la noii nascuti si unele sindroame de malabsorbtie la copilul mic.
La copii, carenta intarzie dezvoltarea organelor genitale. Lipsa vitaminei E este responsabila de aparitia unor eczeme. Deficitul vitaminei E determina tulburari de conducere nervoasa periferica. La adult carenta de vitamina E poate sa apara in caz de malabsorbtie lipidica, in disfunctia pancreatica, la colecistopati si la persoanele cu boli inflamatorii intestinale. Apar fenomene de alterare in miocard si in muschii scheletici cu cresterea eliminarii de creatina in urina si aparitia distrofiei musculare. Carenta produce de asemenea edeme, fragilitate eritrocitara, anemie hemolitica si tulburari neuro-vegetative. Experimental s-a dovedit ca deficitul de vitamina E duce la tulburari ale functiei de reproducere prin sistarea spermatogenezei, modificari degenerative ovariene, dar si tulburari ale metabolismului muscular. De notat o particularitate valabila in zilele noastre: un metabolit al marijuanei produce, prin scaderea drastica a concentratiei de vitamina E din sange, distrofie musculara si o alterare a leucopoiezei (a producerii de leucocite) din maduva. Acelasi derivat catabolic al marijuanei altereaza membranele celulare.
Vitamina E este in stransa legatura si cu seleniul, glutation peroxidaza prezentand seleniul ca o componenta integrala. Aceasta, alaturi de vitamina E, reprezinta o linie de aparare impotriva actiunii substantelor oxidante. Seleniul este complementar vitaminei E.
Seleniul. Cel mai important rol al acestuia este contributia pe care o aduce la realizarea respiratiei celulare. Protejeaza hemoglobina de o degradare prematura. Stimuleaza sinteza de imunoglobuline. Are o actiune puternic antioxidanta, deci previne timp indelungat imbatranirea tesuturilor. Seleniul este necesar pentru functionarea normala a pancreasului.
Rolul antioxidant al seleniului ar consta inclusiv in faptul ca este un constituent esential al glutationperoxidazei (GP), enzima ce catalizeaza decompunerea unei largi game de peroxizi. Seleniul moduleaza toxicitatea metalelor grele ca de exemplu: arseniu, cadmiu, mercur, plumb.
Exista mai multe studii europene care au stabilit corelatia dintre un deficit alimentar in seleniu si riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare.
In cardiomiopatiile congestive, in coronaropatii si in infarctul acut al miocardului s-a constatat o concentratie serica a seleniului foarte scazuta. Global, seleniul manifesta efecte protectoare in maladiile cardiovasculare. Aceasta se explica prin continutul ridicat de selenoprotectori in miocard si prin rolul fiziologic al glutationului in hemostaza plachetara. Aportul seleniului in organism se poate face doar pe cale alimentara.
Suplimentul nutritiv Forever A-Beta-CarE, prin combinatia de betacaroten, vitamina E si seleniu, cumuleaza efectele acestora, reprezentand o combinatie de nutrienti deosebit de importanti pentru sanatate. Intr-o perioada in care alimentatia este din ce in ce mai saracita de nutrienti activi, corelat cu momentul actual al iesirii din iarna, cu organismul spoliat in vitamine, consumul suplimentilor nutritivi reprezinta o indicatie majora pentru toate categoriile de varste si situatii fiziologice particulare.
Dr. Corina Daniela Frandes
Doctor in medicina
Manager
(Articol publicat in revista Forever nr. 73, mai 2005)
Produs Forever menționat în articol: