26 septembrie marcheaza, la nivelul intregii planete, Ziua Mondiala a Inimii. De sanatatea si buna functionare a acestui organ cu o greutate de numai 250 – 300 de grame depinde calitatea vietii pe care o traim. Contractiile cardiace incep la circa trei saptamani de la conceperea embrionului si continua pe tot parcursul vietii, iar muschiul inimii nu se opreste decat pentru o fractiune de secunda intre batai. Astfel, intr-o viata de 76 de ani, inima ajunge sa bata de circa 2,8 miliarde de ori, pompand 169 de milioane de litri de sange. Ce anume afecteaza sanatatea inimii? Cum putem preveni afectiunile cardiace si ce aliati avem de partea noastra pentru a ne bucura de o viata cat mai lunga si lipsita de probleme? Ne ajuta cu informatii valoroase domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Domnule profesor, informatiile de mai sus sunt cu adevarat ingrijoratoare. Spuneti-ne, va rugam, care sunt cauzele afectiunilor cardiovasculare.
Evenimentele acute, precum infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale, sunt predominant cauzate de ateroscleroza, adica depunerea progresiva a materialului gras (colesterol si trigliceride) in endoteliul arterial al vaselor de sange ce iriga inima sau creierul. Aceste acumulari reziduale determina formarea ateroamelor. În timp, acestea se maresc si se dilata, ingustand artera si limitand, astfel, cantitatea de sange care circula prin vase. Vasul de sange se poate astfel intari si isi pierde din flexibilitate. Evolutia ateroamelor poate lua doua cai: fie prin fragilizarea arterelor si ruperea acestora, determinand un accident hemoragic, fie prin ingustare si favorizarea formarii de cheaguri (trombi), care degenereaza intr-un eveniment ischemic. În ambele cazuri, zona in care s-a produs un astfel de eveniment nu mai este irigata cu sange si moare (apare accidentul vascular cerebral sau infarctul de miocard). Iar consecintele nu se rezuma doar la afectarea grava a sanatatii. Efectele socio-profesionale ale ischemiei, infarctului si/sau accidentului vascular cerebral constau in reducerea drastica a capacitatii fizice si intelectuale, si, implicit, a calitatii vietii. Iar consecinta suprema este, din pacate, decesul.
Conteaza, atunci cand vorbim despre afectiunile cardiovasculare, daca esti tanar sau mai in varsta, daca esti femeie sau barbat?
Victimele sunt deopotriva barbati si femei, in ciuda faptului ca femeile se bucura de o aparenta protectie cardiovasculara prin productia hormonilor feminini numiti estrogeni. De aceea, odata cu instalarea menopauzei, si femeile sunt supuse acelorasi riscuri ca si barbatii, nemaifiind protejate de hormonii estrogeni. Pe de alta parte, fumatul este cel mai important factor de risc pentru tineri. Nicotina si monoxidul de carbon din tigara accelereaza ateroscleroza si favorizeaza, de asemenea, aparitia trombozei (formarea de cheaguri in interiorul vaselor). In timp, asa cum am mentionat mai sus, fluxul de sange catre inima se reduce si apare boala cardiaca ischemica. Atunci cand arterele coronare se inchid, apare infarctul de miocard, la care fumatorii, in comparatie cu nefumatorii, sunt de doua ori mai predispusi, conform statisticilor.
Ce putem face pentru a ne proteja sanatatea inimii? Sta in puterea noastra sa ne ajutam, zi de zi, inima, prin respectarea catorva principii simple:
– reducerea consumului de grasimi saturate, care pot fi inlocuite cu asa numitele grasimi bune, cu rol important in reducerea nivelului colesterolului rau (LDL) din sange;
– mentinerea unei valori reduse a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
– pastrarea unei greutati corporale normale (cu IMC – index de masa corporala cuprins intre 18,5 si 24,9);
– renuntarea la fumat;
– mentinerea nivelului colesterolului total in limite normale. Un nivel crescut al colesterolului total (CT ) si al colesterolului rau (LDL-c) impune luarea unor masuri de scadere a acestuia, in prezent utilizandu-se, in acest scop, medicamente din clasa statinelor. Acestea au, insa, si efecte adverse, din cauza blocarii biosintezei colesterolului, dar si a coenzimei Q10. În lipsa coenzimei Q10, procesele de eliberare a energiei la nivel mitocondrial inceteaza, cele mai sensibile celule fiind cele nervoase si musculare. De aceea, astazi se recomanda asocierea statinelor cu administrarea de coenzima Q10.
– adoptarea unei alimentatii sanatoase;
– cel putin 30 de minute de activitate fizica zilnic (chiar daca vorbim doar despre o simpla plimbare);
– evitarea stresului excesiv.
Auzim si citim din ce in ce mai mult despre rolul grasimilor bune in prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare. Ne puteti oferi, va rugam, mai multe detalii in aceasta privinta?
Acizii grasi esentiali sunt vitali pentru sanatatea organismului, in special a creierului, inimii si sistemului cardiovascular. Dintre toate formele de acizi grasi, din cauza dietei si a stilului de viata actual, cel care se gaseste in majoritatea cazurilor in deficit este acidul gras Omega 3 (acidul alfa- linolenic). Acidul alfa-linolenic este transformat, in corp, in substante cu totul speciale, de tip paracrini (hormoni tisulari), denumite eicosanoide. Cele mai importante eicosanoide sunt acizii grasi esentiali eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA), care, in relatie cu eicosanoidele generate din acizii grasi esentiali Omega 6, au rol vital in modularea sistemului imunitar.
Cum actioneaza, de fapt, acesti acizi grasi esentiali? Si ce se intampla daca, din dorinta de a dobandi silueta dorita, alegem sa eliminam complet grasimile din dieta?
Acizii grasi esentiali EPA si DHA sunt indispensabili functionarii creierului, stimuland memorizarea si cognitia. De aceea, eliminarea completa a grasimilor din alimentatie este o mare eroare, constituind un factor de risc major pentru sanatate. Femeile care nu consuma grasimi in perioada de reproducere devin amenoreice si, deci, infertile. Alte consecinte ale eliminarii grasimilor, in special a celor bune, si a consumului lor netinand cont de raportul Omega 3/Omega 6 sunt depresiile grave si riscul crescut de suicid. Astazi, oamenii de stiinta considera ca o principala cauza a cancerului este si marele exces al acizilor grasi Omega 6 proinflamatori (uleiul de floarea soarelui, nerezistent la incalzire, raport 1:124 in favoarea Omega 6; excesul de Omega 6 si acid arahidonic pot exacerba acneea si induce un ten congestionat, inflamat – de aceea este bine sa evitam excesul de alimente prajite in ulei de floarea soarelui), in raport cu acizii grasi esentiali Omega 3, antiinflamatori. De aceea, pentru sanatatea noastra, este absolut necesar sa avem un aport constant si eficient de acizi grasi esentiali Omega 3, pentru combaterea statusului proinflamator sistemic, teren pe care se dezvolta bolile cronice, inclusiv cancerul. Dieta vestica actuala se caracterizeaza printr-un mare dezechilibru in raportul acizilor grasi, acesta fiind de 1:24 in favoarea acizilor grasi esentiali Omega
6 proinflamatori, fata de raportul sanatos, fiziologic, de maximum 1:4 in favoarea lui
Omega 6. Stramosii nostri au avut, zeci de mii de ani, o dieta in care cei doi acizi grasi esentiali se aflau intr-un raport ideal de 1:1, 1:2.
Ce putem face in acest sens, domnule profesor?
Organismele tinere pot transforma acidul gras esential Omega 3 cu lant scurt (acidul alfa- linolenic) care se gaseste in uleiurile vegetale (in, rapita, canepa) in acizi grasi esentiali cu lant lung (EPA si DHA) care sunt, de fapt, adevaratii acizi grasi esentiali. Cu cat imbatranim, insa, transformarea acidului gras Omega 3 cu lant scurt in acizi grasi esentiali Omega 3 cu lant lung devine din ce in ce mai greoaie. De aceea este bine sa consumam alimente si suplimente alimentare care ne ofera direct acizii grasi esentiali cu lant lung (EPA si DHA), asa cum se gasesc in pestii marini grasi de apa rece (somon, hering, cod, sardine), in untura de peste si in suplimentele alimentare cu Omega 3 si Omega 9, precum Forever Arctic-Sea Omega-3. Foarte importanta este extragerea acestor acizi din sursele marine si protectia lor antioxidanta, aceasta determinand, de fapt, calitatea suplimentului alimentar. Nu cumparati orice supliment cu Omega 3, deoarece poate fi contaminat cu metale grele sau urme de solventi organici. Mai mult, daca protectia antioxidanta nu s-a facut corect, acizii grasi esentiali cu lant lung sunt foarte sensibili la oxidare, devenind toxici. Pentru a obtine intreaga gama de beneficii a acizilor grasi esentiali cu lant lung (EPA si DHA) trebuie neaparat sa cumparam si sa utilizam
numai suplimente alimentare garantate, provenite de la lideri mondiali, si care indeplinesc toate cerintele de siguranta alimentara. Luati intotdeauna in considerare raportul calitate / pret, avand in vedere ca produsele prea ieftine nu au cum sa fie de calitate si, in loc sa va faceti bine, va faceti mai mult rau. Simpla denumire generica de acizi grasi esentiali Omega 3 nu garanteaza si calitatea si eficacitatea acestora. Calitatea este garantata numai de firma. Eu insumi fac cure cu Forever Arctic-Sea Omega 3. O certitudine ca aveti la dispozitie un produs de calitate este faptul ca produsul (mai exact capsulele gelatinoase de Forever Arctic-Sea Omega-3) sunt inodore. Produsul are si o inalta biodisponibilitate, acizii grasi esentiali Omega 3 fiind dizolvati in acid Omega 9 mononesaturat, din masline. Vitamina E din compozitia produsului are rolul de a impiedica oxidarea acizilor grasi. Un alt avantaj al produsului este faptul ca nu contine grasimi hidrogenate, dar in schimb contine cantitati importante de EPA si DHA, care ajuta la reducerea nivelului colesterolului total si al trigliceridelor. Arctic-Sea ar trebui sa faca parte dintr-o dieta diversificata si echilibrata, contribuind la reechilibrarea raportului de acizi grasi.
Dincolo de beneficiile evidente ale Forever Arctic-Sea Omega-3 pe care ni le-ati detaliat mai sus, de produsul nostru vedeta, Aloe Vera Gel, precum si de Argi+ si Forever CardioHealth, despre care ne-ati vorbit in detaliu in editiile anterioare ale revistei noastre, va rugam sa ne spuneti, domnule profesor, ce alt produs din gama Forever mai putem consuma pentru a ne proteja inima.
Arctic-Sea se poate asocia si cu alte suplimente, cu care actioneaza sinergic. Forever Garlic Thyme este un supliment alimentar obtinut din extracte de usturoi si cimbru, care contin antioxidanti puternici, sprijinind procesele metabolice de transformare a grasimilor in energie. Totodata, acesti antioxidanti apara organismul impotriva radicalilor liberi si impiedica oxidarea LDL colesterolului. LDL colesterolul oxidat de radicalii liberi este principalul vinovat de aparitia ateroamelor, deoarece el este inglobat de macrofagele sistemului imunitar si transportat in endoteliul arterial, unde, in timp, se formeaza ateromul. Deci, efectul este dublu: prin arderea grasimilor, acestea nu se depun si ne ajuta la mentinerea unei siluete armonioase si, pe de alta parte, ne protejeaza impotriva maladiilor cardio si cerebrovasculare, prin incetinirea procesului aterosclerotic. De asemenea, substantele active din cimbru (de tipul ajoenelor, taninurilor, fenolilor, timolului), precum si mineralele (potasiu, calciu, magneziu), dar si complexele vitaminice B si vitamina C contribuie la buna digestie a grasimilor, avand si efecte carminative (de combatere a balonarii). Avand in vedere modul lor de actiune, toate aceste suplimente alimentare sunt compatibile si pot fi consumate in asociere, sinergizand.
Domnule profesor, va multumim pentru aceste informatii deosebit de valoroase si va dorim multa sanatate si o toamna bogata in realizari!
(Revista Forever nr. 149, septembrie 2011)
Produse Forever menționate în articol: